Pročitajte:

Aromaterapija

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Eterična ulja, iako ih nazivamo uljima, su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljaka destilacijom ili tiještenjem...

Više: AROMATERAPIJA

WEB SHOP

Posjetite:

WEB SHOP

Humani papillomavirus (HPV)

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest direktno povezana sa nastankom karcinoma vrata maternice, pojavom genitalnih bradavica i kondiloma. Pravovremenim otkrivanjem može se u potpunosti spriječiti nastanak karcinoma.

Postoji više od 100 tipova HPV-a, a dijele se na one visokog, srednjeg i niskog rizika. Smatra se da 60% žena tijekom života biva zaraženo jednim ili više od stotinjak poznatih tipova virusa, dok je prevalencija u muškoj populaciji niža i sama prisutnost virusa teže dokaziva. Učestalost infekcije u dobnoj skupini od 18 do 25 godina veća je od 50%. Usprkos tome, samo 4% tih žena razviti će komplikacije, što se tumači prolaznom prirodom HPV infekcije. Muškarci inficirani sa HPV-om najčešće nemaju nikakvih simptoma. Neki tipovi virusa mogu potaknuti nastanak bradavica u bilo kojem dijelu anogenitalne regije, te kao i kod žena, izazvati i karcinom. Gotovo 50% seksualno aktivnih muškaraca bivaju zaraženi HPV-om tijekom života.

Razvoj HPV infekcije, nastanak raka i prevencija

Najveći broj infekcija HPV-om dešava se tijekom adolescencije, dok se rak maternice javlja kod žena iznad 35 godine života, što sugerira polagano napredovanje trajne virusne infekcije prema raku. Sigurna je činjenica da rak vrata maternice ne može nastati bez visoko rizičnog tipa HPV-a te da niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od te bolesti. Taj tumor sporo napreduje, dostupan je pregledu i ima mogućnost jednostavne dijagnostike.

HPV proizvodi onkoproteine, bjelančevine koje spriječavaju imunološki sustav da  djeluje protiv virusa i promijenjenih stanica vrata maternice što dovodi do daljnjih promjena stanica u smjeru raka. Tako nastaje cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN). Ovisno o stupnju promjene stanica, CIN se klasificira u razrede od 1 do 3. Kod pravovremenog liječenja, stanja sa nalazom CIN I i II mogu se vratiti u normalno stanje. Kod CIN 3, promjene su obično uznapredovale pa je potrebno intenzivnije liječenje i pomno praćenje razvoja i promjena na epitelu. CIN III lako može prijeći u CIS – karcinom ograničen na epitel koji se još uvijek može u potpunosti odstraniti.

Preventivni pregledi i edukacija liječnika i žena od iznimne su važnosti. PAPA test predstavlja mikroskopski pregled stanica u brisu, a točnost testa iznosi oko 70%. Nalaz se dijeli se u 5 razreda: PAPA I – V, ovisno o stupnju promjena stanica. Abnormalan nalaz ne znači postojanje karcinoma, već se treba daljnjom dijagnostičkom obradom utvrditi točno stanje. PAPA test u kombinaciji sa drugim testovima može dati točnost dijagnoze od 99%. Najvažnija je preventiva, dakle redovito obavljanje ginekoloških pregleda, što se preporučuje jednom godišnje.

Prirodni lijekovi


Fitoaromaterapeutski pristup bazira se na primjeni eteričnih ulja i ljekovitog bilja sa izraženim antivirusnim djelovanjem. Primjenjuju se vaginalni supozitoriji (vagitoriji) koji u sebi sadržavaju eterična ulja čajevca, niaulija kemotip cineol, ravensare, eukaliptusa polibraktea kemotip kripton te lista cimetovca. U nosivoj fazi se nalazi i nezaobilazno ulje kalofila (tamanu) sa svojim protuupalnim i zacijeljujućim svojstvima, te izrazitim djelovanjem protiv bakterija i gljivica, što spriječava razvoj sekundarnih infekcija.

Terapija se provodi u više ciklusa, ovisno o CIN razredu i stanju imunološkog sustava. U prvom ciklusu vagitoriji se koriste dva puta dnevno, nakon čega se učini pauza od desetak dana. U daljnjim ciklusima vagitorije se primjenjuje jednom dnevno, te se nakon završenog tretmana učini ginekološki pregled sa svim potrebnim testovima kako bi se utvrdila uspješnost terapije. Dosadašnji rezultati ovakvog pristupa su vrlo dobri. Vagitoriji sa eteričnim uljima nemaju negativnih popratnih pojava i žene ih dobro podnose. Kod spolnih bradavica izrađuje se premaz na bazi eteričnih ulja koji se nanosi na zahvaćena područja.

Ukoliko uz HPV infekciju postoji i smanjena funkcionalnost imunološkog sustava, neophodno je uzimanje pripravaka za poboljšanje njegovog rada, poput ehinacee, sibirskog ginsenga ili imele.

Znanstvene su studije dokazale i djelotvornost drugih pripravaka u suzbijanju HPV-a. Tako je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u rujnu 2006. godine odobrila ekstrakt zelenog čaja za lokalnu primjenu protiv promjena izazvanih HPV-om poput genitalnih bradavica. Radi se o djelomično pročišćenom ekstraktu listova biljke koji sadrži polifenolnu tvar katehin sa visokom antioksidativnom aktivnošću. Studija je pokazala da je potrebno oko 10 tjedana za potpuni nestanak promjena na koži i sluznicama.

Djelovanje protiv humanog papilomavirusa pokazuje i gospina trava (kantarion) odnosno njen ekstrakt hipericin. Već su rane pretkliničke studije u SAD-u dokazale njegovu efikasnost protiv širokog spektra virusa.

Savjetujem da tretmane koje pruža prirodna medicina provodite u suglasju sa vašim liječnikom te da ga uvijek obavijestite o stanju nakon terapije.

 

Napisao Valter Ajman, dr.med.

Izvor: Studio Aromedica

Pročitajte još: AROMATERAPIJA KAO ODGOVOR NA VAGINALNE INFEKCIJE

GDJE KUPITI ETERIČNA ULJA I SIPF EKSTRAKTE?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044

web shop: www.terra-organica.hr


Prikaz veće karte