Posjetite:

biljna (bazna) ulja oshadhi, pranarom, kemig

oshadhi kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja, hidrolati, difuzeri, prirodna kozmetika

Aromakozmetika

Biljna i eterična ulja prolaze kroz slojeve kože, njeguju je i hrane. Njihove spojeve koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice, gdje uspostavljaju ravnotežu staničnih funkcija i potiču međustaničnu izmjenu tvari...

Više: AROMAKOZMETIKA

Terra Organica - upravo ono što tražite :)

Najveći izbor aromaterapijskog asortimana i certificirane organske kozmetike potražite u Terra Organici:

- birajte između preko 1600 proizvoda najpoznatijih svjetskih brandova prirodne kozmetike i aromaterapijskog asortimana

- registrirajte se i prilikom svake kupnje sakupljajte bodove

- iskoristite brojne akcije i pogodnosti

Posjetite nas online na TERRA ORGANICA WEB SHOP

ili na adresi Antuna Bauera 16, Zagreb

 

Bušin, labdanum, cistus

 

Bušin (Cistus ladanifer) maleni je grm s velikim bijelim cvjetovima koji nalikuju na čašicu. Biljka daje oleorezinu iz listova pod nazivom labdanum i eterično ulje koje se dobiva destilacijom listova i grančica. Ulje se koristi u aromaterapijskim tretmanima, ali je vrlo značajna i njegova uloga u parfemskoj industriji.

Labdanum kroz povijest

Korištenje labdanuma bilo je vrlo rašireno kod starih civilizacija – antički grčki liječnik Hipokrat preporučavao je “miru” (odnosno mješavinu mire i labdanuma) za čireve, a Rimljani su koristili labdanum za crijevne gliste, kao i za prehladu i kašalj. Tradicionalno se koristio za menstrualne, dišne i probavne tegobe, te za reumatizam.

Način dobivanja bio je vrlo neuobičajan, a s današnjeg gledišta i vrlo zabavan. Smola s grma bušina se lijepila na krzno ovaca i koza koje su tamo pasle. Krzno se nakon paše češljalo i tako se sakupljao dragocjeni labdanum, koji se tada prodavao putujućim trgovcima. Lažne brade koji su nosili egipatski faraoni tijekom važnih ceremonija su ustvari bile krzno ovaca natopljene labdanumom. Kasnije se sakupljao pomoću dugačkih štapova na kojima su bile kožnate ili platnene trake ( ladanesterion) koje su “češljale” grmove bušina i tako prikupljale smolu.

U Japanu se labdanum koristio u mirisnim Neriko mješavinama koje su palili za vrijeme ceremonije ispijanja čaja. Ova tradicija se još uvijek prakticira.

Parfemi

Bušin se koristio u starom Egiptu i Rimu za izradu mnogih parfema, a i danas ga parfemska industrija koristi za mirise u kojima prevladavaju orijentalne note. Mirisom podsjeća na ambru, sastojak iz crijeva kitova ulješura koji se koristio kao sastavni dio parfema. Odlično se miješa s pačulijem, čempresom, arapskim tamjanovcem, i sličnim uljima “orijentalnog” mirisa.

 

Djelovanje bušina na emocije

Eterično ulje bušina djeluje umirujuće i potiče rad parasimpatikusa. Koristi se kod nesanice i straha, pogotovo ako su oni povezani. Umanjuje šok kod traumatičnih doživljaja, te smiruje stres.

 

Terapeutsko djelovanje bušina

Eterično ulje bušina djeluje antivirusno i protuupalno, te se koristi kod virusnih infekcija (pogotovo kod dječjih bolesti poput ospica i vodenih kozica), autoimunih bolesti poput multiple skleroze i reumatoidnog artritisa, zatim kod upale živaca i upale arterija.

Djeluje kao neurotonik i imunoregulator.

Jedno od je najučinkovitijih ulja za zaustavljanje krvarenja. Prema nekim izvorima, dr. Pénoël je s velikim uspjehom zaustavljao unutarnje krvarenja pomoću bušina.

 

Eterično ulje bušina u njezi kože

Bušin se obično povezuje s njegom zrele kože s borama. Zaista, kreme ili uljne mješavine koje sadrže bušin djeluju na “zatezanje” kože, te nakon nekon vremena korištenja mogu umanjiti postojeće bore i spriječiti nastajanje novih. Istovremeno, bušin snažno potiče stvaranje vlage u koži, pa se koristi i za vrlo suhu, dehidriranu kožu.

 

Mješavina za vrlo suhu kožu s borama

15ml biljno ulje plod divlje ruže
15ml biljno ulje argan
(opcija: po 10ml ploda divlje ruže i argana, uz dodatak 10ml biljnog ulja makadamije, koja hrani suhu kožu, ali i povećava upojnost cjelokupne mješavine)
9 kapi eterično ulje bušin
9 kapi eterično ulje arapski tamjanovac

 

Mješavina za miješanu kožu s borama

15ml biljno ulje lješnjak
15ml biljno ulje marelica
9 kapi eterično ulje bušin
9 kapi eterično ulje ružmarin verbenon

 

Mješavina za osjetljivu kožu (sklonu upalama) s borama

30ml macerat nevena u bademu
(opcija: 5ml biljno ulje noćurak + 25ml macerat nevena)
6 kapi eterično ulje bušin
7 kapi eterično ulje sjeme mrkve
2 kapi eterično ulje rimska kamilica

 

Zbog svog svojstva vrlo brzog zaustavljanja krvarenja bušin je ulje izbora za njegu kože nakon brijanja. Istovremeno, zahvaljujući svojem “muškom” mirisu daje idealne tzv. “after-shave” pripravke. Bilo da koristite biljno ulje s dodatkom eteričnog ulja bušina, gelove, kreme ili jednostavno samo hidrolat bušina, ranice od brijanja će trenutačno prestati krvariti, a protuupalno i antiseptičko djelovanje će spriječiti bilo kakve iritacije kože.

Na veće rane se nikako ne smije stavljati eterično ulje (čisto ili razrijeđeno u biljnom ulju), nego se naspreja hidrolat bušina kako bi se zaustavilo krvarenje.

Bušin također i zaustavlja znojenje , pa se uz dodatna eterična ulja (ljekovita kadulja, palmarosa) radi krema koja se nanosi na kožu u slučaju tog problema. U istu svrhu se može koristiti i hidrolat bušina, koji će imati blaže djelovanje.

Lokalna terapija akna rosacee (kronične kožne bolesti koja bez obzira na naziv nema neke prevelike veze s aknama) se uglavnom bazira na protuupalnom djelovanju, te se dermalno koristi mješavina koja povezuje regenerativna, protuupalna i umirujuća eterična ulja.

 

Mješavina za akne rosacee

30ml macerat nevena u bademu
(Opcija: 5ml biljno ulje plod divlje ruže + 5ml biljno ulje noćurak + 20ml macerat nevena u bademu)
5 kapi eterično ulje bušin
5 kapi eterično ulje njemačka kamilica
5 kapi eterično ulje rimska kamilica
9 kapi eterično ulje sjeme mrkve


Uz lokalnu terapiju, uvijek mora biti i terapija “iznutra”, koja podrazumijeva čišćenje jetre, te oralno uzimanje biljnog ulja noćurka.

Adstringentna i protuupalna svojstva čine bušin dobrodošlim sastojkom u mješavinama za proširene i upaljene vene , te za hemoroide . U slučaju hemoroida, bušin će i zaustavljati eventualna sitna krvarenja.

Isto tako, zbog učinka zatezanja kože, bušin se može dodati i u recepturama za strije ili opuštenu kožu.

 

Mješavina za strije (kurativno)

15ml biljno ulje plod divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjak
10ml macerat centele u bademu
20 kapi eterično ulje ružmarin verbenon
20 kapi eterično ulje španjolska lavanda
10 kapi eterično ulje bušin
Mješavina se nanosi 2-3 puta na dan u tankom sloju na zahvaćeno područje.

Oprez! koncentracija eteričnih ulja ulja je vrlo visoka, pa je potrebno prvo napraviti test na malom području kože da se vidi da li ste preosjetljivi na ovu mješavinu. Ova mješavina nije primjerena za trudnice i dojilje!

Mješavina za opuštenu kožu
30ml biljno ulje lješnjak
30 kapi eterično ulje bušin
(eventualni dodatak + 10 kapi eterično ulje sjeme mrkve)
Nanositi mješavinu 2-3 puta na dan u tankom sloju. 

Važno: eterično ulje bušina treba koristiti uz veliki oprez tijekom trudnoće! Savjetujte se sa stručnim aromaterapeutom prije njegovog korištenja.

 

Hidrolat bušina

Miris hidrolata bušina zaista potiče različite reakcije: Suzanne Catty ga u svojoj knjizi “The Next Aromatherapy” opisuje kao “miris maharadžinog Rolls Roys -a” pa sve do “prljavog veša”. Naravno, osjet mirisa je jedan vrlo subjektivan osjet i zaista trebate sami probati i dati svoju ocjenu. Najčešći opis je da miriše na med, ali uvijek ovisi i o načinu dobivanja hidrolata, te o uvjetima u kojima je biljka rasla.

Bušin je jedan od stabilnijih hidrolata i nakon otvaranja će izdržati još sigurno dvije godine ili više, uz uvjet da se čuva na hladnom mjestu (pa čak i u hladnjaku).

Primjena hidrolata bušina je slična eteričnom ulju. Hidrolat odabira kod njege kože s borama, a možete ga koristiti kao tonik (uz dodatak biljnog glicerola), kao sastavni dio kreme ili maske za lice od gline, te kao komprese za područje oko očiju. Blago zateže i pruža trenutačni “lifing” efekt (koji naravno postaje trajan tek nakon dugotrajnijeg redovnog korištenja).

Tonik za suhu kožu s borama
50ml hidrolat bušin
50ml hidrolat bugarska ruža
1 žličica biljnog glicerola

Tonik za miješanu kožu s borama
50ml hidrolat bušin
50ml hidrolat ružmarin verbenon
1 žličica biljnog glicerola

Tonik za osjetljivu kožu s borama
50ml hidrolat bušin
50ml hidrolat rimska kamilica
1 žličica biljnog glicerola

Svojstvo hidrolata bušina da zaustavlja sitna krvarenja možete iskoristiti na nekoliko načina – uz dodatak malo biljnog glicerola on čini izvrstan tonik nakon brijanja, čisti hidrolat možete koristiti za čiščenje rana, a u obliku kompresa upotrebljava se za hematome koje krvare. Krvarenje iz nosa možete zaustaviti na slijedeći način: komadić papirnate maramice se zamota u oblik štapića, namoči se hidrolatom bušina i nježno se umetne u nosnicu. Popucale kapilare možete sprejati hidrolatom dva do tri puta na dan. Djeluje povoljno kod hemoroida, te se koristi u sjedećim kupkama.

Tonik nakon brijanja
50ml hidrolat bušin
50ml hidrolat mirta
1 žličica biljnog glicerola
(opcija: ako su česte iritacije kože nakon brijanja, treba dodati i hidrolat rimske kamilice)

Oralna upotreba hidrolata bušina se preporuča samo za posebna stanja, uz preporuku i kontrolu stručnog fitoaromaterapeuta – kod multiple skleroze, nakon operacije za brže zarastanje unutarnjih organa, kod unutarnjih krvarenja, čireva, Crohnove bolesti, snažnih menstrualnih krvarenja itd.

Izvor: Oshadhi

GDJE KUPITI?

U srcu Zagreba, na adresi Antuna Bauera 16, otvoren je Terra Organica maloprodajni dućan s najvećim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, kao i velikom ponudom organske kozmetike i prirodnih dodataka prehrani.

Adresa dućana: Antuna Bauera 16, Zagreb

Radno vrijeme:

Pon-pet: 09:00-20:00

Subota: 09:00-14:00

Telefon: 01/5576-044

WEB SHOP: www.terra-organica.hr


Prikaz veće karte